Αφού ο χειμώνας κάνει την είσοδό του σιγά σιγά, καιρός λοιπόν να εντάξουμε στην διατροφή μας τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που θα θωρακίσουν τον οργανισμό μας, ενάντια σε ιώσεις και κρυολογήματα. Το μπρόκολο λοιπόν αποτελεί το απαραίτητο λαχανικό, της χειμερινής περιόδου αφού η πληθώρα θρεπτικών συστατικών που περιέχει το καθιστούν την ιδανική διατροφική επιλογή με ελάχιστες θερμίδες!
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης C, βιταμίνης Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, Β12 και βιταμίνης Α. Επίσης, περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες!
Ακόμα, το μπρόκολο περιέχει ουσίες οι οποίες δρουν προληπτικά κατά του καρκίνου.
Τα οφέλη που προσφέρει το μπρόκολο στην υγεία μας είναι πραγματικά αμέτρητα! Ας δούμε όμως ενδεικτικά τα πιο σημαντικά από αυτά:
- Βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς
- Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
- Διευκολύνει την απορρόφηση σιδήρου στο σώμα μας
- Βοηθάει στην πρόληψη και καταπολέμηση του καρκίνου
- Εξισορροπεί το σάκχαρο στο αίμα
- Βοηθάει στην διατήρηση χαμηλής αρτηριακής πίεσης
- Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης
- Βοηθάει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών
- Προλαμβάνει τον καταρράκτη
- Συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης
- Βοηθάει στην καλή λειτουργία των νεφρών
- Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα
- Δρα επικουρικά στην θεραπεία της αρθρίτιδας
Προσπαθήστε λοιπόν να εντάξετε το μπρόκολο στην καθημερινότητά σας ως σαλάτα βραστή ή ακόμη ή ως βασικού συστατικού ενός γεύματος, σε μια μακαρονάδα με μπρόκολο ή ένα ριζότο για παράδειγμα. Μην ξεχνάτε πως προσθέτοντας στο μπρόκολο μπόλικο λεμόνι και 1 κ.σ ελαιόλαδο αυξάνετε κατά πολύ την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και συγκεκριμένα βιταμίνη C από το λεμόνι και βιταμίνη Ε από το ελαιόλαδο.