Νόστιμη γεμιστή γαλοπούλα για όσους θέλουν να κρατήσουν την φόρμα τους τα Χριστούγεννα | Your Diet

18 Δεκεμβρίου 2017by Σοφία Παπικινού
.jpg

 

Υλικά για 5 μερίδες

Περίπου 1 κιλό φιλέτο στήθος γαλοπούλα

7κ.σ ελαιόλαδο

1 κ.σ βούτυρο αγελαδινό

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

200γρ. μοσχαρίσιο κιμά

1 φλιτζάνι κράνμπερι ή σταφίδες μαύρες

4  κ.σ  κουκουνάρι

7 περίπου δαμάσκηνα

Προαιρετικά αν σας αρέσουν μπορείτε να προσθέσετε 5-6 κάστανα καθαρισμένα και ψημένα

1-2 φύλλα δάφνης για το μαγείρεμα του κιμά

1 κ.γ κανέλα

1 κ.σ τριμμένο θυμάρι

2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί και 1 φλιτζάνι  κονιάκ

2-3 φλυτζάνια πορτοκάλι

1 κ.σ μέλι

Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και νερό

2-3 πατάτες μέτριες

 

Εκτέλεση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε 2 κ.σ ελαιόλαδο  και σοτάρετε το κρεμμύδι. Ρίχνετε τον κιμά και με ξύλινη κουτάλα τον ανακατεύετε εως ότου ψηθεί και σπάσει και στην συνέχεια προσθέτετε το κουκουνάρι, τα κράνμπερι, τα δαμάσκηνα, τα κάστανα την κανέλα και την δάφνη και σβήνετε με 1 φλυτζάνι κρασί και μισό φλυτζάνι κονιάκ και προσθέτετε ελάχιστο νερό. Το αφήνετε να βράσει για περίπου 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει τα ζουμιά του.

Η γέμιση σας είναι έτοιμη!!!

Στην συνέχεια ανοίγετε με ένα μαχαίρι, το φιλέτο στήθους γαλοπούλας στο παγκο της κουζίνας αφού πρώτα την έχετε αλατοπιπερώσει, έχετε ρίξει το θυμάρι  και την έχετε αλείψει με ένα πινέλο με 1 κ.σ ελαιόλαδο και 1 κ.σ βούτυρο αγελαδινό. Προσθέτετε ομοιόμορφα στο εσωτερικό την γέμιση και στην συνέχεια τυλίγετε την γαλοπούλα και την δένετε με ένα σπάγκο καλα ή την κλείνετε χρησιμοποιώντας 3 ξυλάκια για σουβλάκι.

Σε μία λεκανίτσα ανακατεύετε, 3 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι, 1 κ.σ μέλι, 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί, ½ φλιτζάνι κονιάκ και 1 φλιτζάνι νερό , αλάτι, πιπέρι, και λίγο πιπέρι καγιέν.

Αλείφετε το ταψί με 3 κ.σ ελαιόλαδο και τοποθετείτε ανάποδα την γαλοπούλα και στην συνέχεια την περιχύνετε με το μείγμα που έχετε στην λεκανίτσα.  Γυρω –γύρω από την γαλοπούλα προσθέτετε τις πατάτες που έχετε κόψει συμμετρικά και όχι  πολύ χοντροκομένα ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και στον ίδιο χρόνο με τη γαλοπούλα. Την καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και την αφήνετε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για περίπου 30-40 λεπτά. Στην συνέχεια ξεσκεπάζετε και την ψήνετε για ακόμη 30 λεπτά σε αντιστάσεις στους 180-190 βαθμούς πάνω κάτω μέχρι να ροδίσει.

Για να κοπεί καλύτερα το ρολό της γαλοπούλας, αφού το αφαιρέσετε από το φούρνο αφήστε το σκεπασμένο για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

Ιδανικά Μπορείτε να την συνοδεύσετε με μια πράσινη σαλάτα με ρόκα, μαρούλι, iceberg, λολο ρόσο και ρόδι, μπαλσάμικο και πορτοκάλι και ελάχιστο ελαιόλαδο.

Η υπέροχη γαλοπούλα σας είναι έτοιμη για σερβίρισμα!!

 

Θερμίδες /μερίδα : 610 Kcal

 

 

Καλά και απολαυστικά Χριστούγεννα σε όλους με υγεία και ευημερία!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η παραπάνω συνταγή επιμελήθηκε και θερμιδομετρήθηκε απο την κλινική Διαιτολόγο Παπικινού Σοφία και αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του yourdiet.gr.

 

 

Σοφία Παπικινού

Επικοινωνία

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Παπικινού Σοφία

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc


Facebook

1 month ago

Διαιτολογικο Γραφειο Παπικινου Σοφια

Η πικρή αλήθεια για το βιοσυντονισμο και για τους γιατρούς που είπαν να το γυρίσουν στην <<εναλλακτικη>> ιατρική μπας και οικονομισουν κανένα ευρώ πάρα πάνω παίζοντας με τον πόνο των άλλων.. Είτε αυτός ο πόνος λέγεται απώλεια βάρους, είτε κάποια σοβαρή πάθηση.. Ευτυχώς τουλάχιστον ο συγκεκριμένος λέει πως δεν θεραπεύει τον καρκίνο.. Είπε να μην το πάει στα άκρα... Ελεος πια ειλικρινά!!! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Διαιτολόγος εν δράσει σε χρόνια covid19 😁😁😁😁 ... See MoreSee Less

View on Facebook

3 months ago

Διαιτολογικο Γραφειο Παπικινου Σοφια

🆘Λέτε να φταίει ο θυρεοειδής??
✔️Η απάντηση είναι όχι...
✔️Η δυσλειτουργια του θυρεοειδή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του βασικού μεταβολισμου η σε αύξηση ανάλογα με το αν υπολειτουργει(υποθυροειδισμος), η αν υπερλειτουργει(υπερθυροειδισμος).
✔️Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε μια ελαφρια αύξηση η μείωση βάρους της τάξης των 3 με 5 κιλών, που συνήθως οφείλονται σε κατακράτηση υγρών και όχι συσσώρευση λίπους.
✔️Με τη ρύθμιση του θυροειδους με τη χρήση θυροξινης, ο ασθενής επανέρχεται αμέσως στο βάρος του και μπορεί να χάσει έως και 10% του βάρους που έχει φθάσει άμεσα..
✔️ Το μόνο πρόβλημα που ίσως παραμένει σε κάποιον που έχει υποθυροειδισμο, είναι που δυσκολεύεται ίσως λίγο παραπάνω, να χάσει βάρος από κάποιον άλλο γιαυτό και καλό είναι να προσέχει πάντα τη διατροφή του.
✔️Συνεπώς, το έχω πάρει 30 κιλά επειδή έχω θυρεοειδή δεν ισχύει σε καμία περίπτωση..
✔️ Υπάρχει θεραπεία και φυσικά υπάρχει λύση, όπου όλοι οι άνθρωποι με δυσλειτουργια του θυρεοειδή μπορούν να έχουν φυσιολογικό βάρος ♥️
... See MoreSee Less

View on Facebook

Google Maps