Τα 5 συνηθέστερα λάθη στη διατροφή το καλοκαίρι

5 Οκτωβρίου 2018by Σοφία Παπικινού

Το καλοκαιράκι έχει μπει για τα καλά και οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ανάγκη για χαλάρωση και ξεκούραση αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Ετσι και η διατροφή , τους καλοκαιρινούς μήνες αποκτά έναν πιο <<ανέμελο>> χαρακτήρα, αφού οι περισσότεροι φεύγουν απο το συνηθισμένο πρόγραμμα τους , είτε λόγω διακοπών  για τους πιο ευνοημένους , είτε λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων γι`αυτούς που εργάζονται την καλοκαιρινή σεζόν. Ποια είναι όμως τα πιο συχνά λάθη που γίνονται στην διατροφή το καλοκαίρι;

Tο νερό και τα υπόλοιπα ροφήματα πρέπει να είναι παγωμένα να για με ξεδιψάσουν

Γενικότερα το καλοκαίρι λόγω ζέστης, οι περισσότεροι έχουν την πεποίθηση πως ξεδιψούν καλύτερα πίνοντας ένα παγωμένο ρόφημα, κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Αντίθετα τα παγωμένα ροφήματα δεν απορροφώνται εύκολα απο τον πεπτικό σωλήνα και έτσι αργούν να ενυδατώσουν τον οργανισμό. Ιδιαίτερα το παγωμένο νερό συρρικνώνει τα αιμοφόρα αγγεία γύρω απο το στομάχι με αποτέλεσμα να καθυστερεί αρκετά η ενυδάτωση του οργανισμού. Επιπλέον το νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή μισο-μισό για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι καλύτερο απο το κρύο, επειδή ο οργανισμός δαπανά επιπλέον ενέργεια για να θερμάνει το κρύο νερό και να το φέρει στη θερμοκρασία σώματος, ώστε να το αφομοιώσει, με αποτέλεσμα κάποια ποσότητα νερού να χάνεται.

Η μόνη περίπτωση που συστήνεται η κατανάλωση κρύου νερού απο τους ειδικούς είναι σε περιπτώσεις, ιδιαιτέρως υψηλών θερμοκρασιών ή έντονης άσκησης για ρύθμιση κυρίως της θερμοκρασίας του σώματος και ύστερα για ενυδάτωση. Στην ερώτηση λοιπόν κρύο ή μισό-μισό νερό το καλοκαίρι για σωστή ενυδάτωση, νικητής είναι το δεύτερο.

Η ζέστη της μεσημεριανές ώρες το καλοκαίρι μειώνει την όρεξη και έτσι κύριο γεύμα γίνεται το βραδινό

Είναι γεγονός πως το καλοκαίρι λόγω αυξημένων θερμοκρασιών τις μεσημεριανές ώρες νιώθουμε πως δεν μπορούμε να καταναλώσουμε ένα πλήρες γεύμα. Αυτό συμβαίνει γιατί η ζέστη οδηγεί τον οργανισμό στην αποβολή νερού με αποτέλεσμα να μειώνονται οι καύσεις και να δυσκολεύεται ο οργανισμός να προσαρμοστεί στις αυξημένες θερμοκρασίες τις εποχής. Γι`αυτό και οι περισσότεροι δεν μπορούν να καταναλώσουν ενα πλήρες γεύμα τις μεσημεριανές ώρες και το μεταθέτουν για το βράδυ.

Σίγουρα το να τρώτε βράδυ δεν είναι ιδιαίτερα κακό, αρκεί η θρεπτική σύσταση αλλά και ή ποσότητα του γεύματος που θα καταναλώσετε να είναι ενδεδειγμένη. Αρα αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως το βραδινό θα ισοδυναμεί σε θερμίδες και σε ποσότητα με τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας που χάθηκαν λόγω ζέστης. Η καλύτερη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να καταναλώνετε καθημερινά ένα πλήρες πρωινό γεύμα , ενδιάμεσα να ξεγελάτε την πείνα σας αλλα και την δίψα σας με ένα φρούτο , ένα χυμό ή ενα σμούθι , το μεσημέρι να προτιμάτε κάτι ελαφρύ  όπως μια σαλάτα με τυρί ή κοτόπουλο, αν δεν μπορείτε να καταναλώσετε ολόκληρο γεύμα και το βράδυ να επιλέγετε κάτι που θα συνδυάζει μια σωστή ποσότητα πρωτεΐνης (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι , αυγό) με σαλάτα και 1-2 φέτες ψωμί ή ρύζι . Γενικότερα το βράδυ καλό είναι να αποφεύγετε τα βαριά και λιπαρά γεύματα και να αφήνετε να περάσουν πάντα 3 ώρες πριν ξαπλώσετε στο κρεββάτι ώστε να ολοκληρωθεί σωστά η διαδικασία της πέψης.

Το καλοκαίρι χρειαζόμαστε περισσότερο αλάτι στο φαγητό

Το αλάτι στο φαγητό μπορεί να αυξάνει το αίσθημα της δίψας , αλλά βοηθά στην κατακράτηση υγρών οπότε και μας προφυλάσσει απο την αφυδάτωση. Για το λόγο αυτό άλλωστε συστήνεται η κατανάλωση του αλατιού το καλοκαίρι. Ομως αυτό δεν σημαίνει πως τα φαγητά πρέπει να είναι πολύ αλατισμένα, αφού η ημερήσια κατανάλωση αλατιού δεν θα πρέπει να ξεπερνά παραπάνω απο 1 κουταλάκι του γλυκού. Συνεπώς η μόνη διαφορά με τον χειμώνα είναι πως το καλοκαίρι είναι καλό και ωφέλιμο να αλατίζουμε ελαφρώς τα φαγητά μας σε αντίθεση με το χειμώνα που το αλάτι καλό είναι να καταναλώνεται με φειδώ ιδιαίτερα σε άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Τα καλοκαιρινά φρούτα παχαίνουν και έχουν περισσότερη ζάχαρη

Τα καλοκαιρινά φρούτα όπως το καρπούζι, το πεπόνι, τα κεράσια, τα βερίκοκα αλλά και τα ροδάκινα θεωρούνται ομολογουμένως ιδιαιτέρως νόστιμα λόγω της χαρακτηριστικής γλυκιάς τους γεύσης. Όμως αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως έχουν περισσότερα σάκχαρα απο τα υπόλοιπα φρούτα και ούτε φυσικά οτι μας παχαίνουν. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε στα φρούτα αλλα και σε όλα τα τρόφιμα που καταναλώνουμε , είναι η ποσότητα. Ετσι αν λάβουμε υποψιν πως 1 μερίδα φρούτου αντιστοιχεί σε 1 φέτα καρπούζι ή πεπόνι ή 2 βερίκοκα ή 1 ροδάκινο ή 1 φλιτζάνι κεράσια ή σταφύλια και δεν ξεπερνάμε τις 3 έως 5  μερίδες την ημέρα ανάλογα με τις θερμιδικές απαιτησεις του κάθε ατόμου , δεν υπάρχει καμια περίπτωση να παχύνουμε καταναλώνοντας φρούτα. Επωφεληθείτε λοιπόν άφοβα, απο την πληθώρα των βιταμινών και φυτικών ινών που προφέρουν τα φρούτα εφαρμόζοντας και εδώ τον κανόνα παν μέτρον άριστον.

Τα κοκτέιλ αποτελούν ιδανικότερη επιλογή θερμιδικά σε σχέση με ενα απλό αλκοολούχο ποτό 

Καλοκαιράκι και αλκοολούχα κοκτέιλ για τους περισσότερους πάνε πακέτο. Μάλιστα πολλοί θεωρούν πως επειδή τα κοκτέιλ συνήθως περιέχουν μικρότερη ποσότητα αλκοόλης απο ενα κλασσικό ποτό , είναι καλύτερη επιλογή θερμιδικά κάτι που αποτελεί μεγάλο σφάλμα. Τα κοκτέιλ συνήθως, εκτός απο αλκοόλ περιέχουν χυμούς με ζάχαρη, πουρέδες φρούτων σε συνδυασμό με σιρόπια με αποτέλεσμα να ανεβάζουν κατα πολύ το θερμιδικό περιεχόμενο του ποτού που τελικά θα καταναλωθεί. Συγκεκριμένα, ενα κλασσικό ποτό π.χ τζιν τόνικ αποδίδει περίπου 135 θερμίδες ενώ ενα κλασσικό κοκτέιλ π.χ μοχίτο αποδίδει περίπου 200 θερμίδες. Ιδιαίτερα τα κοκτέιλ που περιέχουν σιρόπι ή χυμούς φρούτων μπορεί να ξεπεράσουν και τις 400 θερμίδες/ ποτήρι. Προτιμήστε λοιπόν το αγαπημένο σας ποτό για τις εξόδους σας και αφήστε τα κοκτέιλ για πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις αν δεν θέλετε να φορτώσετε τον οργανισμό σας με περιττές θερμίδες. Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάτε πως οι συστάσεις για την κατανάλωση αλκοόλ είναι στα 2-4 ποτά την εβδομάδα.

Bonus : έξτρα συμβουλή για ανέμελο καλοκαίρι!!!

Επειδή το καλοκαίρι , οι μυκητιάσεις και οι ουρολοιμώξεις αυξάνονται κατα κόρον ιδιαίτερα στο γυναικείο φύλο, μην ξεχνάτε να συμπεριλαμβάνετε καθημερινά την κατανάλωση 200γρ. πρόβειου κατα προτίμηση γιαουρτιού σε συνδυασμό με 1 κ.σ κράνμπερι αποξηραμένο χωρίς ζάχαρη , κάτι που θα δράσει θωρακίσει τον οργανισμό σας  απέναντι στις μυκητιάσεις και τις ουρολοιμώξεις του καλοκαιριού. Τέλος μην ξεχνάτε να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα κατα προτίμηση <<μισό-μισό>> όπως αναφέρθηκε και προγενέστερα!

Καλό και ξέγνοιαστο υπόλοιπο καλοκαιριού σε όλους!!!

 

Σοφία Παπικινού

Επικοινωνία

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Παπικινού Σοφία

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc


Facebook

3 weeks ago

Διαιτολογικο Γραφειο Παπικινου Σοφια

➡️Ποια είναι η σωστή διατροφή των παιδιών στο σχολείο βάσει ΝΌΜΟΥ??
➡️Γνωρίζετε πως υπάρχει ΦΕΚ της κυβέρνησης εδώ και 6 χρόνια που ορίζει τι πρέπει να πουλάει ένα σχολικό κυλικείο??
Δείτε εδώ! ➡️Ποια τρόφιμα θα έπρεπε να μπορούσε να αγοράζει το παιδί σας από ένα σχολικό κυλικείο!!
#Corfustories #papikinoudiet #nutritioncoach #nutrition #kidsnutrition #children #school #snackforschool #snack #yourdietgr @ Διαιτολογικο Γραφειο Παπικινου Σοφια
... See MoreSee Less

View on Facebook

Άλλαξε απλά τις στερεότυπες υποτιμητικες εκφράσεις ώστε να μεταμορφωθουν σε κοπλιμέντα που εκθειάζουν την αξία σου!! Η γυναίκα του 21ου αιώνα είναι αυτή!! Ας αναγνωρίσουμε την αξία της και ας αφήσουμε τα στερεοτυπα.. #campaigns #woman #marklives #WeAreWomen #wearestrong ... See MoreSee Less

View on Facebook

Από 14/10/19 το Διαιτολογικο Γραφειο, θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10 έως 16:30 μόνο με ραντεβού.
Τα απογεύματα δεν θα πράγματοποιουνται ραντεβού. Παρακαλώ κλείστε έγκαιρα το ραντεβού σας για να προλάβετε την ώρα που σας βολεύει.
Με εκτίμηση,
Παπικινου Σοφια
... See MoreSee Less

View on Facebook

Google Maps