Σοκολάτα… τα λόγια είναι περιττά για οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτή την νόστιμη <<αμαρτία>>. Η γεύση της , το άρωμα της αλλά και η ηρεμία που μας προκαλεί κάθε φορά που την καταναλώνουμε , την κατατάσσουν στις αγαπημένες διατροφικές προτιμήσεις μικρών και μεγάλων.
Υπάρχουν πολλά είδη σοκολάτας, γάλακτος, λευκή και μαύρη , όπου η κάθε μία έχει τις δικές τις ιδιότητες. Η γάλακτος και η λευκή είναι πιο γλυκές με πολλά λιπαρά και περισσότερη ζάχαρη χωρίς ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Αντίθετα η μαύρη σοκολάτα είναι πικρή , πιο σκούρα στο χρώμα , δεν έχει γάλα και έχει τεράστια θρεπτική αξία .
Η μαύρη σοκολάτα ,κυρίως αυτή που περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο, αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στον κόσμο. Επιπλέον είναι πλούσια σε κάλιο μαγγάνιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και μαγνήσιο. Δυστυχώς παρά τα πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία η μαύρη σοκολάτα, παραμένει σοκολάτα και περιέχει αρκετές θερμίδες γι` αυτό και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την κατανάλωσή της αν θέλουμε να επωφεληθούμε από τα θρεπτικά της συστατικά χωρίς παράλληλα να παχύνουμε.
Ας δούμε όμως τους 5 πιο σημαντικούς λόγους που πρέπει να βάλετε την μαύρη σοκολάτα στην ζωή σας.
- Αποτελεί φυσικό ηρεμιστικό
Η μαύρη σοκολάτα χάρη στο μαγνήσιο που περιέχει μπορεί να δράσει, σαν φυσικό ηρεμιστικό , προσφέροντας χαλάρωση σε όλο το σώμα καταπολεμώντας με αυτό τον τρόπο το στρες , την κατάθλιψη και την έντονη ευερεθιστικότητα. Επιπλέον λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης της μαύρης σοκολάτας σε τρυπτοφάνη , έχει παρατηρηθεί πως η κατανάλωση 40γρ. μαύρης σοκολάτας την ημέρα για διάστημα 2 εβδομάδων βοήθησε στην βελτίωση της διάθεσης, στην μείωση του έντονου άγχους και της αναίτιας στενοχώριας, αλλά και στην καταπολέμηση της αϋπνίας.
- Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιώνει την μνήμη και την πνευματική απόδοση
Το κακάο που περιέχεται στην μαύρη σοκολάτα περιέχει υψηλά επίπεδα ισχυρών αντιοξειδωτικών , των φλαβονοειδών. Τα φλαβονοειδή, βοηθούν στην ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο και προστατεύουν από την εμφάνιση θρόμβων στα αγγεία. Για τους λόγους αυτούς, η μαύρη σοκολάτα εχει αποδειχτεί από μελέτες πως βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης, της ικανότητας συγκέντρωσης αλλά και της εγρήγορσης του εγκεφάλου έως και 3 ώρες από την κατανάλωση της. Έχει δηλαδή παρόμοια δράση με τον καφέ.
- Προστατεύει το καρδιαγγειακό μας σύστημα και προφυλάσσει από εγκεφαλικό επεισόδιο
Μια ακόμη δράση των φλαβονειδών που περιέχονται στο κακάο της μαύρης σοκολάτας , είναι να προστατεύουν τα αγγεία από εμφάνιση θρόμβων που με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο . Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Aberdeen στην Σκωτία, που δημοσιεύθηκε το 2015 στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal, φάνηκε πως μία περιορισμένη κατανάλωση μαύρης σοκολάτας των 10-20 γρ. καθημερινά , συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού.
- Ρυθμίζει το ζάχαρο στο αίμα
Ιταλική έρευνα του 2005, έδειξε πως η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, αντιμετωπίζοντας έτσι το ενδεχόμενο εμφάνισης διαβήτη. Οι φλαβόνες και οι ανθοκυανίνες που περιέχονται στην μαύρη σοκολάτα , αυξάνουν στην παραγωγή του νιτρικού οξειδίου, το οποίο με τη σειρά του καταπολεμά την αντίσταση στην ινσουλίνη και βοηθά τον οργανισμό στη σωστή διαχείρισή της. Συγκεκριμένα μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας (UEA) και το King’s College του Λονδίνου (KCL) έδειξε πως όσες γυναίκες κατανάλωναν άφθονες ανθοκυανίνες και φλαβόνες είχαν χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη και καλύτερο γλυκαιμικό προφίλ. Επιπλέον, όσες έτρωγαν τις περισσότερες ανθοκυανίνες είχαν μειωμένα επίπεδα φλεγμονής η οποία, όταν είναι χρόνια, μπορεί να οδηγήσει στον διαβήτη.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως η μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, προτείνεται ακόμη και στους διαβητικούς, καθώς βοηθάει στη ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα, ενώ ο χαμηλός γλυκαιμικός της δείκτης δεν προκαλεί απότομη αύξηση του ζαχάρου στο αίμα.
- Η μαύρη σοκολάτα ήταν πιο χορταστική από τη σοκολάτα γάλακτος και μείωσε την επιθυμία για γλυκά, αλμυρά και λιπαρά τρόφιμα
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, έδειξε πως η κατανάλωση μιας μικρής μερίδας μαύρης σοκολάτας , οδήγησε σε μείωση της επιθυμίας για κατανάλωση όχι μόνο γλυκών αλλά και αλμυρών και γενικότερα λιπαρών τρόφιμων!! Γεγονός που οδηγεί τους ερευνητες στο συμπέρασμα πως, μια μικρή μερίδα μαύρης σοκολάτας την ημέρα , μπορεί να είναι ένας τρόπος για να κρατήσει κανείς το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα.
- Αποτελεί μια καλή πηγή βιταμίνης D2
Συμφώνα με μια νέα επιστημονική έρευνα του 2018 που διεξάγει σε δυο πανεπιστήμια της Γερμανίας , η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε βιταμίνη D2, δηλαδή τη μορφή της βιταμίνης D που παίρνουμε από τη διατροφή και όχι από τον ήλιο. Ο λόγος, που η μαύρη σοκολάτα είναι τόσο πλούσια σε βιταμίνη D2 , είναι γιατί οι κόκκοι του κακάο που περιέχει αποξηραίνονται στον ήλιο για διάστημα μιας έως δύο εβδομάδων. Η ηλιακή ακτινοβολία βοηθά ώστε οι πρόδρομες μορφές της βιταμίνης D να μετατραπούν σε βιταμίνη D2. Συνεπώς όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο τόσο μεγαλύτερη είναι και η συγκέντρωσή της σε βιταμίνη D2.
Κλείνοντας θα ήθελα να ξεκαθαριστεί από διατροφική και διαιτητική πλευρά , πως η μαύρη σοκολάτα είναι μέν πολύ θρεπτική αλλά δεν παύει να έχει πολλές θερμίδες. Για το λόγο αυτό, αν θέλουμε να επωφεληθούμε από τα θρεπτικά συστατικά της χωρίς παράλληλα να παχύνουμε, θα πρέπει να καταναλώνουμε έως 20-30γρ. ημερησίως και να επιλέγουμε πάντα σοκολάτα με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% κακάο.