Γιορτινό Τραπέζι και Σακχαρώδης Διαβήτης | www.yourdiet.gr

19 Δεκεμβρίου 2018by Σοφία Παπικινού
diabetes-christmas-main-image-700-350-1-e1568276880646-1.jpg

Στην Ελλάδα οι γιορτινές μέρες , αποτελούσαν ανέκαθεν μια ιδανική αφορμή για ατελείωτα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια. Γεγονός που τις περισσότερες φορές μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση θερμιδογόνων και άκρως λιπαρών γευμάτων. Στην περίπτωση δε, που ένα άτομο με διαβήτη πρέπει να ανταποκριθεί σε τέτοια καλέσματα,  η ρύθμιση του σακχάρου, τέτοιες μέρες φαντάζει κάπως δύσκολη.

Χριστούγεννα και Διαβήτης, τι πρέπει να προσέξω

 

Μπορεί  όμως ένα άτομο με διαβήτη να καθίσει στο γιορτινό τραπέζι ,χωρίς να απορυθμίσει τα επίπεδα του σακχάρου του?  Η απάντηση είναι ναι! Φυσικά και μπορεί. Αρκεί να τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις, όπως αναλύονται και παρακάτω:

Κατανάλωση πρωινού

Ο διαβητικός ασθενής, τις γιορτινές μέρες δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβλέπει το πρωινό του γεύμα, ελπίζοντας πως με αυτό τον τρόπο εξοικονομεί θερμίδες και υδατάνθρακες για την υπόλοιπη ημέρα. Το  πρωινό γεύμα είναι πολύ σημαντικό , καθώς βοηθά στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ρύθμιση της ινσουλίνης

Στην περίπτωση που ο διαβήτης είναι ινσουλοεξαρτώμενος, ο ασθενής θα πρέπει πάντα να ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου του πριν καθίσει στο γιορτινό τραπέζι. Όταν, το σάκχαρο είναι ήδη ανεβασμένο πρίν την έναρξη του γεύματος, ο ασθενής καλείται να κάνει την λεγόμενη <<διόρθωση>>  δηλαδή  να κάνει επιπλέον μονάδες ινσουλίνης  από αυτές που θα έκανε κανονικά καταναλώνοντας το ίδιο γεύμα ώστε τα μεταγευματικά του σάκχαρα να μπορούν να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Στην περίπτωση που ο διαβητικός ασθενής  λαμβάνει θεραπεία με αντιδιαβητικά δισκία, η αύξηση της φυσικής του δραστηριότητας τις γιορτινές μέρες είναι απαραίτητη. Έτσι καλό θα ήταν τις γιορτινές μέρες που η κατανάλωση θερμίδων , υδατανθράκων και λιπαρών αυξάνεται, το καθημερινό περπάτημα διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών είναι αναγκαίο.

Σνακ ενδιάμεσα από τα γεύματα και σαλάτα πρίν από το κυρίως γεύμα

Ένα σνακ όπως φρούτα και ξηροί καρποί ή κράκερ ολικής άλεσης  2 εως 3 ώρες πριν το γιορτινό τραπέζι ,μπορεί να μειώσει αισθητά την ποσότητα του γεύματος που θα ακολουθήσει. Επιπλέον , καλό θα ήταν πριν το κυρίως γεύμα, να προηγηθεί η κατανάλωση λαχανικών ως επιλογή ορεκτικών , που θα οδηγήσει σε ταχύτερο αίσθημα κορεσμού αλλα και σε πιο ομαλή αύξηση του μεταγευματικού σακχάρου, αφού ως γνωστόν οι φυτικές ινές εμποδίζουν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Επιλογή κύριου γεύματος

Η παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα αποτελεί μια ιδανική  επιλογή για τους διαβητικούς. Ιδιαίτερη προσοχή όμως πρέπει να δοθεί στην γέμιση αλλά και στα λιπαρά που θα χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή της. Η γέμιση καλό είναι να περιλαμβάνει φρούτα και ξηρούς καρπούς  και άπαχο μοσχαρίσιο κιμά , ενώ το μαγείρεμα της μπορεί να γίνει με τη χρήση αντικολλητικού χαρτιού ώστε να μαγειρευτεί με τα λιγότερα δυνατόν λιπαρά. Τα συνοδευτικά όπως πατάτες, ρύζι και ψωμί είναι υψηλά σε υδατάνθρακες και πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες ή να αντικατασταθούν με βραστά λαχανικα, πλιγούρι ή κους κους.

Επιλογή γλυκών

Ανάμεσα στα παραδοσιακά γλυκά των εορτών,  πιο υγιεινή και θρεπτική επιλογή , αποτελούν τα μελομακάρονα σε σχέση με τους κουραμπιέδες. Ο λόγος είναι πως τα μελομακάρονα περιέχουν ελαιόλαδο, καρύδια και μέλι ενώ οι κουραμπιέδες, ζωικό βούτυρο και ζάχαρη άχνη δηλαδή δυο από τους χειρότερους <<εχθρούς>> του διαβητικού ασθενή. Επιπλέον η βασιλόπιτα , σε περίπτωση που παρασκευαστεί με ελαιόλαδο, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και αλεύρι ολικής άλεσης , θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξίσου σωστή επιλογή. Παρόλα αυτά , τα γλυκά καλό είναι να καταναλωθούν με μέτρο ώστε να αποφευχθεί τυχόν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ και τα αναψυκτικά συχνά πρωταγωνιστούν σε κάθε γιορτινό τραπέζι. Επιλέξτε καλύτερα 1-2 ποτηράκια κρασί που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά ή αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη.  Σε κάθε περίπτωση, το αλκοόλ καλό είναι να καταναλώνεται πάντα σε συνδυασμό με το γεύμα και ποτέ με άδειο στομάχι σε έναν διαβητικό ασθενή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας.

 

Τέλος μην ξεχνάτε πως οι γιορτές δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία απορύθμισης του σακχάρου σας. Να θυμάστε πάντα να καταναλώνετε 2 λιτρα νερό ημερησίως, να αποφεύγετε το άσκοπο τσιμπολόγημα , να περπατάτε και μετα από ένα <<απαγορευμένο >> γεύμα να επανέρχεστε άμεσα στις οδηγίες του γιατρού σας ή του διαιτολόγου σας.

Απολαύστε τις γιορτές σας λοιπόν, χωρίς όμως να παραμελείτε τον εαυτό σας και την υγείας σας

 

Το συγκεκριμένο άρθρο  μου, δημοσιεύθηκε και στο περιοδικό <<Τα χρώματα του Διαβήτη>> τεύχος 25

 

Σοφία Παπικινού

Επικοινωνία

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Παπικινού Σοφία

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc


Google Maps