Η αύξηση του ενδοκοιλιακού λίπους και και του βάρους, που συχνά συμβαίνει κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση, μπορεί να αποτελέσει πρόδρομο διάφορων νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η οστεοπόρωση κ.λπ. Κάτι τέτοιο μπορεί φυσικά να αποφευχθεί, με την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, η οποία παράλληλα θα συμβάλλει και στην καλή υγεία του οργανισμού.
Η ισορροπία στη διατροφή μιας γυναίκας που μπαίνει στην εμμηνόπαυση είναι το κλειδί για μία ομαλή μετάβαση, χωρίς αύξηση βάρους. Ο συνδυασμός ποιότητας και ποσότητας τροφών βοηθά ώστε να μην υπάρχει αύξηση βάρους.
Η Παπικινού Σοφία, είναι κλινικός διαιτολόγος που έχει κάνει την μεταπτυχιακή της έρευνα, μελετώντας αυτές ακριβώς τις αλλαγές που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, ώστε να αντιμετωπιστεί σωστά η μείωση του σπλαχνικού και κοιλιακού λίπος , να μην υπάρξουν μεταβολές στο βάρος και κατ’ επέκταση στην αύξηση των επιπέδων σακχάρου, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Η δίαιτα που προτείνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι εξατομικευμένη και στηρίζεται στην αύξηση της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε φυτοοιστρογόνα, φυτικές ίνες, σύνθετους υδατάνθρακες και χαμηλά επίπεδα λίπους. Ακολουθώντας μια σωστή διατροφή για την περίπτωση σας δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε όσο αφορά το σώμα σας.