Παιδική Διατροφή | Παπικινού Σοφία | Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc


ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Παιδική Διατροφή

Με βάση τον Παγκόσμιο οργανισμό Υγείας η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα ένα στα δύο παιδιά ηλικίας από 7 έως 12 ετών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα, όπου το 44% είναι αγόρια και το 38% είναι κορίτσια.

Η αιτιολογία για  την αλματώδη αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, οφείλεται σε δυο βασικούς  παράγοντες. Ο πρώτος είναι η έλλειψη άσκησης και ο αυξημένος αριθμός ωρών που αφιερώνουν τα παιδιά, βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια, αφού 8 στα 10 παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας βλέπουν τηλεόραση ή είναι στον υπολογιστή παραπάνω από 2 ώρες την ημέρα.  Ο δεύτερος βασικός παράγοντας είναι η αυξημένη πρόσληψη θερμιδογόνων τροφίμων, όπως γλυκά, αναψυκτικά, συσκευασμένα σνακ κ.α και η απουσία από το διαιτολόγιο των παιδιών τροφίμων που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως ψάρια, όσπρια και λαχανικά. Δυστυχώς η έλλειψη χρόνου των γονιών, πολλές φορές οδηγεί στο να μην υπάρχει φαντασία για το πώς θα γίνει ένα τρόφιμο αρεστό στο παιδί και έτσι πολλά παιδιά καταλήγουν να περιορίζουν το διαιτολόγιο τους σε συγκεκριμένα τρόφιμα που πολλές φορές δεν τους προσφέρουν τίποτα και δεν βοηθούν στο να εξελιχθούν σωστά σωματικά και πνευματικά, παρά μόνο να αυξάνουν το βάρος τους.


Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οργανωμένα προγράμματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν σωστή διατροφική αγωγή. Από την άλλη οι περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια και η έλλειψη διατροφικής καθοδήγησης σε μέλλουσες μητέρες από τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης μέχρι και τον θηλασμό, οδηγούν στην αύξηση της εμφάνισης διατροφικών αλλεργιών και δυσανεξιών που δεν έχουν πάντα κληρονομικό χαρακτήρα αλλά περιβαλλοντικό.


Συνέπεια όλων των παραπάνω, είναι η αλματώδης αύξηση του παιδικού Διαβήτη, αύξηση της εμφάνισης δυσανεξιών όπως, στη γλουτένη ή στη λακτόζη, αύξηση των τροφικών αλλεργιών, εμφάνιση αυξημένων επιπέδων  χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων σε παιδιά σχολικής ηλικίας .


Παιδική διατροφή, Παπικινού Σοφία Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc

Στόχος του διαιτολογικού γραφείου είναι να εκπαιδεύσει τους γονείς αλλά και τα παιδιά για πώς πρέπει να τρέφονται, ακολουθώντας ένα υγιεινό μεσογειακό πρότυπο διατροφής και να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν το λόγο που πρέπει να τρώνε ή να μην τρώνε το κάθε τρόφιμο, καθώς και να προάγει την αναγκαιότητα της αθλητισμού στην ζωή του παιδιού  και του παιχνιδιού μακριά από υπολογιστές και τηλεόραση.


Επιπλέον στο γραφείο, αναλαμβάνονται περιστατικά παιδιών με δυσανεξία στη λακτόζη και τη γλουτένη, καθώς και παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας, ώστε να έχουν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, βάσει των διατροφικών συστάσεων,  χωρίς να στερούνται τρόφιμα που καταναλώνουν άλλα παιδιά.


Με λίγη φαντασία, όρεξη και χαμόγελο, όλα τα παιδιά μπορούν να μάθουν να τρώνε σωστά ώστε σε 20 χρόνια από τώρα να μην εξελιχθούν σε «άρρωστους» ενήλικες.


Επικοινωνία

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Παπικινού Σοφία

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc


Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: (#4) Application request limit reached
Type: OAuthException
Code: 4
Please refer to our Error Message Reference.

Google Maps