Κουμ κουατ, ενας διατροφικός θησαυρός    | Your Diet Κουμ κουατ, ο διατροφικός θησαυρός της Κέρκυρας 

24 Απριλίου 2025by Σοφία Παπικινού

Κουμ κουατ, ενας διατροφικός θησαυρός 

 

Λίγα λόγια για το κουμ κουατ

Το κουμ κουάτ, αποτελεί τον απόλυτα διατροφικό θησαυρό του νησιού καθώς συγκεντρώνει ένα μεγάλο ποσοστό σε αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακά συστατικά με μόλις 100γρ. φρούτου.

Οι ρίζες του κρατούν από τα βάθη της Ασίας και συγκεκριμένα της Κίνας , όπου καλλιεργείται εκτεταμένα .Στην Ευρώπη ήρθε το 1846 στο Λονδίνο και αργότερα επεκτάθηκε έως την Βόρεια Αμερική. Σήμερα , η μεγαλύτερη καλλιέργεια συναντάται στην Κίνα αλλά και στην Κέρκυρα

Ανήκει στο γένος κιτρέα και συγκεκριμένα των  ρυτοειδών.

Όπως τα περισσότερα φρούτα, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, βιταμίνες και φυτικές ίνες.

 

Κουμ κουάτ και οφέλη για την υγεία

Λίγα λόγια για το κουμ κουατ

Το κουμ κουάτ, αποτελεί τον απόλυτα διατροφικό θησαυρό του νησιού καθώς συγκεντρώνει ένα μεγάλο ποσοστό σε αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακά συστατικά με μόλις 100γρ. φρούτου.

Τα κουμ κουάτ, όπως τα περισσότερα φρούτα, είναι πλούσια σε φυτικές  ίνες, και  μόλις μια μερίδα αποδίδει 6,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Όπως είναι γνωστό οι φυτικές  ίνες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό της διατροφής, καθώς η κατανάλωση τους προκαλεί κορεσμό και αποτρέπει από την κατανάλωση άλλων ενεργειακά πυκνότερων τροφίμων, που μπορεί τελικά να οδηγήσει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει πως το εκχύλισμα από κουμ κουάτ εντείνει την παραγωγή των NK κυττάρων, δηλαδή των  κύτταρων που  παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού,  συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Μια ακόμη πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι εκχύλισμα από κουμ κουάτ μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση της έκφρασης γονιδίων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων. Γι`αυτό είναι πολύ πιθανό σε μερικά χρόνια το εκχύλισμα από κουμ κουατ να αποτελεί βασικό συστατικό σε συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους αλλά και των μεταβολικών ασθενειών που εμπλέκονται με την παχυσαρκία, όπως μεταβολικό σύνδρομο , σακχαρώδης διαβήτης και υπερχοληστερολαιμία.

Στην ανατολίτικη ιατρική, το κουμ κουάτ χρησιμοποιείται ώς αντιμικροβιακό για διάφορες λοιμώξεις από θετικά κατά gram βακτήρια όπως αυτά που δημιουργούν σταφυλόκκοκο και στρεπτόκοκκο. Επιπλέον, τα κουμ κουάτ από έρευνες έχει φανεί πως περιέχουν φυτοχημικές ουσίες που βοηθούν στην θεραπεία των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Κουμ κουατ στην κουζίνα

Το κουμ κουάτ, θεωρείται ένα ανερχόμενο συστατικό σε πολλές συνταγές, διάσημων σέφ καθώς η ιδιαίτερα πικροξινη  γεύση του και η έντονη λεμονένια μυρωδιά του το καθιστούν ιδανικό υλικό για απαιτητικούς ουρανίσκους.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε γλυκόξινες σάλτσες για κρέας ή ψάρι , προσδίδοντας ένα υπέροχο άρωμα, ιδιαίτερη γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά.

Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί ατόφιο, σε πράσινες σαλάτες, όπου κανείς μπορεί να επωφεληθεί στο μέγιστο από τα θρεπτικά συστατικά του.

Μια άλλη χρήση του κουμ κουάτ , είναι με μορφή μαρμελάδας ή γλυκού του κουταλιού, που μπορεί να αποτελέσει μια καλή επιλογή για συνοδευτικό topping σε γιαούρτι ή σε ψωμί με κρέμα τυριού για ένα ελαφρύ σνακ ή πρωινό.

Τέλος στην Κέρκυρα το βρίσκουμε και σε μορφή αλκοολούχου ποτού, το όποιο θεωρείται ιδιαίτερα χωνευτικό ποτό και μπορεί να αποτελέσει βάση σε διάφορα κοκτέιλ.

 

Μήπως ήρθε η ώρα να εντάξετε και εσείς αυτήν την υπερτροφή στο καθημερινό σας Διαιτολόγιο?

Σοφία Παπικινού

Επικοινωνία

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Παπικινού Σοφία

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc


Google Maps