TO ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ | Your Diet

24 Απριλίου 2025by Σοφία Παπικινού
-λήψης-12.jpg

 

 

TO ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

TO ΡΟΔΙ αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά και νόστιμα φρούτα του φθινοπώρου. Ένα φρούτο, το οποίο, μόλις σε 100 γραμμά­ρια, μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό όλα τα θρεπτικά συστατικά, που χρειάζεται, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στον απαιτητικό -από ιώσεις και κρυολογήματα- χειμώνα, που βρίσκεται προ των πυλών.

ΤΟ ΡΟΔΙ αποδεδειγμένα, από πληθώρα ερευνών, έχει πολ­λές ιδιότητες, που προάγουν, αλλά και, πολλές φορές, θερα­πεύουν (από) διάφορα προβλή­ματα υγείας. Ας δούμε τα πιο σημαντικά…

  1. Ενισχύει το ανοσοποιητι­κό σύστημα και προλαμβάνει φλεγμονές

Η υψηλή συγκέντρωση σε βι­ταμίνη C και ψευδάργυρο που περιέχει, σε συνδυασμό με την υψηλή του περιεκτικότητα και βιοδιαθεσιμότητα σε αντιοξει­δωτικά, το καθιστούν το καλύ­τερο «όπλο» έναντι των ιώσε­ων και των φλεγμονών.

  1. Αποτοξινώνει

Το ρόδι, όπως και ο χυμός του, έχει ιδιαίτερα αποτοξι­νωτικές ιδιότητες, αφού ενισχύει τη δράση των νεφρών για ταχύτε­ρη αποβολή τοξινών, αλλά και μείωση της κατακράτησης υγρών. Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει πως ο χυ­μός του ροδιού βοηθά στη μείωση των νεφρο­λιθιάσεων.

  1. Αναζωογονεί το ήπαρ

Ο χυμός του ροδιού φάνηκε από έρευνες πως, όχι μόνο προστα­τεύει το συκώτι, αλλά βοηθά και στην αναγέννησή του.

  1. Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες

Η υψηλή συγκέντρωσή του σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, χαλκό, σελήνιο και πολυφαινόλες (αν­θοκυανίνες και ταννίνες) το καθιστούν το απόλυτο φάρμακο για εξουδετέρωση ελευθέρων ριζών, που δημιουργούν ρυτί­δες στο δέρμα, αλλά και βλάβες στα ζωτικά όργανα.

  1. Ενισχύει τη λειτουργία καρ­διάς και καρδιαγγειακού συ­στήματος

Το ρόδι βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού να μεταβολίσει τη χοληστερόλη και απομακρύ­νει τις ελεύθερες ρίζες από το αγγειακό σύστημα, ώστε να δια­τηρήσει την ελαστικότητά του. Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει πως η καθημερινή κατανάλωση ροδιού επιδρά θετικά στη μείω­ση της αρτηριακής πίεσης.

  1. Βοηθά στην πρόληψη πολ­λών τύπων καρκίνου

Ο χυμός ροδιού και το εκχύλι­σμά του θωρακίζει τους άντρες έναντι του καρκίνου του προ­στάτη. Άλλη έρευνα έδειξε πως ο χυμός ροδιού, μόλις ένα φλιτζάνι καθημερινά, μπορεί να δράσει προληπτικά στον καρκίνο του μαστού. Τέλος, πρόσφατη έρευνα που δημοσι­εύθηκε, έδειξε πως η κατανά­λωση ροδιού συσχετίστηκε με την υποχώρηση δύο τύπων καρκίνου του δέρματος: το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρ­κίνωμα.

  1. Προστατεύει το DNA

Τα φυτοθρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστα­τικά του ροδιού φαίνεται ν’ αλληλεπιδρούν με το γε­νετικό υλικό του σώματος και να το προστατεύουν.

  1. Ρυθμίζει το μεταβολικό σύν­δρομο

Έρευνες απέδειξαν ότι το ρόδι, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βελτιώ­νει την ευαισθησία στην ινσου­λίνη, καταπολεμά τη φλεγμονή και βελτιώνει πολλούς άλλους παράγοντες, που εμπλέκονται στο μεταβολικό σύνδρομο.

  1. Προστατεύει από την οστεο­αρθρίτιδα

Τα ρόδια έχουν αποδειχθεί ευ­εργετικά για την οστεοαρθρί­τιδα, καθώς περιέχουν ελλαγι­κό οξύ και πολυφαινόλες, που αποτελούν τα φυτοθρεπτικά συστατικά της επούλωσης των οστών.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΉΑΝΆΛΥΣΗ

ΑΝΆΡΌΔΙ

(ΠΕΡΊΠΟΥ 280G)*

Ενέργεια 234kcal
Πρωτεΐνες 4,71g
Λιπαρά 3,3g
Υδατάνθρακες 52,73g
Φυτικές ίνες 11,3g
Ασβέστιο 28mg
Σίδηρος 0,85mg
Μαγνήσιο 34mg
Φώσφορος 102mg
Κάλιο 666mg
Νάτριο 8mg
Ψευδάργυρος 0,99mg
Χαλκός 0,446mg
Σελήνιο 1,4mcg
Βιταμίνη C 28,8mg
Νιασίνη (Β3) 0,826mg
Φυλλικό οξύ 107mcg
Βιταμίνη Ε 1,6mg
Βιταμίνη Κ 46,2mcg
* Πηγή: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 21 (2008)

 

Σοφία Παπικινού

Επικοινωνία

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Παπικινού Σοφία

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc


Google Maps